С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия, днес бе открита новата академична 2020/2021 година в Медицински университет – Варна, съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . Събитието се проведе в южния парк на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов приветства студентите, които за 59-и пореден път прекрачиха прага на университета:

„Горди сме, че всяка година през нашите врати влизат най-добрите, тези, които са успели да се преборят в условията на непрекъснато нарастваща конкуренция. В следващите години ви предстои да се срещнете с уважавани и доказали се преподаватели – експерти в областта на медицината и здравеопазването. Ще имате възможност да натрупате знания и да докажете своя потенциал.”

Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина“, „Военен лекар“, „Дентална медицина“, „Фармация“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Рентгенов лаборант“ и „Рехабилитатор“ с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в МУ-Варна клетва за „посвещение в медицината“. Отличниците по медицина от Випуск 2020 Габриела Панайотова, Александър Йорданов и Ерсин Исмаил облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинското съсловие.

Пожелание за попътен вятър отправи проф. Игнатов, изливайки по стар български обичай вода пред първокурсниците, които тази година са близо 1500, от които 300 са чуждестранни студенти.

За четвърта година МУ-Варна посрещна и първокурсниците от съвместната специалност с ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ и ВМА- София, „Военен лекар“. Приветствие към тях и към всички първокурсници отправи началникът на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Официални гости на събитието бяха областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, кметът на града г-н Иван Портних, председателят на Общински съвет г-н Тодор Балабанов, зам.-кметът на град Варна г-н Коста Базитов, както и представители на държавната и местната власт, ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, медии и граждани.

Новата академична година бе открита и във филиалите на МУ-Варна в Сливен, Велико Търново и Шумен, където се обучават студенти в специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Модерните учебни бази за предклинична и клинична подготовка, високотехнологичното интерактивно обучение и възможностите за спорт, култура и развлечения привличат в МУ-Варна хиляди кандидати от цял свят годишно. Медицинският университет във Варна е ориентиран към модерните и иновативни методи на обучение. Много голям акцент се поставя върху иновациите и внедряването на информационните и комуникационните технологии в учебния процес. Непрекъснато се търсят нови форми на обучение, които са в унисон с най-добрите съвременни практики в световен мащаб. Инвестициите в образователната инфраструктура и в клиничните бази за обучение също нареждат МУ-Варна сред водещите предпочитани медицински университети не само в България, но и в Европа и света.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име