Архитекти и педиатри излизат днес на национален протест пред сградата на здравното министерство с искане да се спре обществената поръчка за изграждане на национална детска болница, а техническото задание да се преработи.

Архитектурната колегия алармира не за пръв път, че строежът на лечебното заведение в двора на Александров-ската болница ще е незаконен, а чаканата с десетилетия сграда на детската болница ще е опасна за всички, които се нуждаят от нея. Те изтъкват, че конкретното задание на министерството на здравеопазването не е съобразено със земетръсните норми за столицата, според които сградата на лечебното заведение трябва да е до 8 етажа. В случая са предвидени два основни 12-етажни корпуса, шест триетажни и два сутерена.

Освен това през изминалите десетилетия грубият стоеж, изложен на атмосферната разруха, е претърпял конструктивни промени. Експертите подчертават, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж, започнат още през 1978 г., е трябвало да бъде премахнат с Подробния устройствен план на столицата. Тогава се е предвиждало да се изгради нова детска болница на 5 етажа, съобразена с новите градоустройствени и противопожарни изисквания.

За днес е насрочено и делото във Върховния административен съд, след като от Камарата на архитектите в България внесоха жалба за спиране на обществената поръчка.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име