Проблем е, че българинът доплаща твърде много за лекарства – между 60 и 65 %. Той посочи, че въпреки, че цените на лекарствата в България са най-ниски от целия ЕС, проблемът с доплащането от страна на пациентите остава.

„Съотношението като доплащане, ако говорим за средноевропейски нива, е между 20 и 30 % за лекарства. А тук е между 65 и 70 %“, допълни той. Шарков открои като слаба страна на лекарствената политика в България факта, че липсва еднакво третиране на пациентите от страна на държавата.

„Пациентите, които се лекуват с лекарства за хипертонии, сърдечно и мозъчносъдови заболявания – общата цена на лекарствата не е толкова висока. Но не се казва следното: цената не е толкова висока, но не е толкова висока за човек, който работи. Основните потребители на този вид стока са хора в пенсионна възраст и хора над 50-годишна възраст, които тепърва излизат от пазара на труда.

Това означава, че за тях това да заделят за лекарства, защото не говорим само за една опаковка, говорим за хора, които използват поне 3-4 лекарства дневно, които поддържат тяхното състояние, това означава може би около 20 до 30 % от техния месечен доход да отива за лекарства. В крайна сметка става така, че пациентите трябва да избират между това да си купят храна, да си платят тока или парното, или да си купят лекарства“, обясни той.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име