Жълти жилетки навлякоха част от фармацевтите във вторник и заплашиха със стачка, която да затвори аптеките на 20 февруари. Те недоволстват срещу влизащата тази седмица в сила наредба за верификация на лекарствата.

Наредбата предвижда аптеките да са оборудвани със скенери, които да разчитат специални кодове върху опаковките на медикаментите. Така трябва да се гарантира, че не се продават фалшиви лекарства. Системата за верификация важи за целия Европейски съюз.

За да въведат системата срещу фалшивите медикаменти, аптеките трябвало да направят инвестиция между 1000 и 2000 лв. което щяло да ги затрудни, обясниха протеста от аптечната камара.

Европейската система важи за всички лекарства, отпускани с рецепта. Тя ще даде на пациентите по-голяма сигурност, че медикаментът, който си купуват, отговаря напълно на описаното на опаковката, т.е. няма да е фалшив. Върху всяка опаковка ще е отпечатан уникален код, който производителят ще регистрира в европейската система за верификация. При продажбата на конкретната опаковка кодът се сканира и се отписва автоматично от системата. Това става със специален четец, който аптеките трябва да си закупят.

9 февруари не е финална, а стартова дата. След нея ще има поне 6-месечен гратисен период, в който аптеките ще могат да приведат дейността си в съответствие с изискванията, гарантираха във вторник от здравното министерство.

„Няма да се затваря нито една аптека и нито един пациент няма да бъде лишен от лечение след въвеждането на Европейския регламент за верификация на лекарствата“, гарантира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Нищо страшно няма да се случи от 10 февруари. Поради това, че може да възникнат редица проблеми със системата, ще направим плавен старт от минимум 6 месеца“, увери той.

„Аптеките в България са 3600. А 2400 от тях работят със здравната каса. Те имат необходимите компютри и софтуер за връзка с касата. Ще трябва да си осигурят и четец, който струва между 100 и 200 лв., като неговото свързване и надграждане е между 50 и 80 лв. Не мога да си представя, че тези аптеки, които не работят с НЗОК, нямат компютри и интернет връзка. Най-малкото трябва да ги имат, за да поддържат складовата си база“, заяви още здравният министър. И допълни, че за тези аптеки снабдяването със софтуер и компютър ще излезе около 1500 до 2000 лв. еднократно в зависимост от цената на компютъра.

„Мисля, че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече че магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, допълни още той. „За нашите аптеки са уговорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка“, коментира и предстедателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той от своя страна обясни, че в някои от членките на ЕС аптеките трябва да плащат месечна такса за участие в системата. В Румъния например тази такса била около 50 евро.

До момента едва 4% от лекарствените опаковки у нас вече били с уникален код, подчерта още Гетов и допълни, че санкциите за неизпълнение ще бъдат различни както за производителите на лекарства, така и за аптеките. „Верификацията на лекарствата е най-малкият проблем, който може да се случи тази година“, категоричен бе шефът на фармацевтичния съюз. Той припомни, че системата за верификация е само една от четирите електронни системи, която ще се въведе през 2019 г. Заедно с тях в даден момент у нас ще трябва да се въведе и електронната рецепта, за чието въвеждане стартира дискусия в Европейската комисия.

Ананиев се ангажира да върне и таксата от 2 лева, която аптеките получават за осигуряване на скъпи лекарства, заплащани 100% от здравната каса.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име