Бюджетите на НЗОК и ДОО за 2020 година ще бъдат приети. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Александър Иванов, народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той отбеляза, че в двата бюджета за догодина има значително увеличение на средствата за социални плащания и здравеопазване, като за първа година личните вноски на работещите за пенсиите ще преминат 2/3 от предвидените за изплащане от държавата.

„Догодина пенсиите на всички ще бъдат увеличени от средата на годината с почти 6%. При парите за здравеопазване има 400 млн. лева повече за профилактика, болнична помощ, долекуване, остойностяване на клинични пътеки, повече пари за работещи в здравеопазването, за ваксинации, за лабораторни клинични изследвания и осигуряване на най-съвременни терапии на българските пациенти“, обясни народният представител.

По отношение на борбата с демографската криза Александър Иванов уточни, че най-сериозната реформа е връщането на около 50 000 деца в образователната система.

„100 млн. лева повече са заложени за социални плащания, минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, увеличава се броят на получаващите помощи за отопление, запазват се всички видове осигурителни и социални плащания, които до момента държавата е гарантирала. Средната работна заплата расте на 1 266 лева за третото тримесечие на 2019 година. Тенденцията е да стане над 1 550 лева до края на мандата на правителството през 2021 година. Със забавените темпове на инфлация съществено се вижда нарастването на доходите на българското население, а не обратното, както твърдят опонентите“, каза още народният представител от ГЕРБ Александър Иванов.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име