От отговорното поведение на всеки един от нас зависи да се ограничи максимално заразата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след заседание на Оперативният щаб на Столичната община във връзка с констатираните случаи на коронавирус в столицата. „За нас най-важно е да се обърнем към хората и всички да бъдем спокойни и отговорни и да знаем, че от отговорното поведение на всеки един от нас зависи да се ограничи максимално заразата. Всички хора, които са поставено под домашна карантина, трябва да бъдат дисциплинирани и да не я нарушават“, посочи Фандъкова.

„Снощи бяха установени двама пациенти в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус. Болниците, които са определени, имаха и протоколи и пълна готовност, така че да изолират отделението. Всичко това се случи. Много важно е да следваме указанията на специалистите. Това, което прави Общината и поисках от всички колеги от всички колеги във всички сектори, е да продължат засилените мерки за дезинфекция на градския транспорт, социалните центрове и социалния патронаж, а това са хора, които посещават възрастни хора по домовете, да бъдат оборудвани със съответните предпазни средства. Детските градини да имат засилен филтър. Там трябва да сме много отговорни. Родителите трябва да слушат указанията на медицинските специалисти в детските градини, ако детето има някакви признаци на заболяване, за да предпазим децата от разпространението на грип Б“, посочи тя.

„Обсъдихме готовността на Втора градска болница след получаване на заповед от министъра на здравеопазването да започне подготовка по трансформиране в рамките на 72 часа да бъдат отделени легла. Към момента няма такава заповед. Това дали има нужда ще прецени нНационалният щаб и министърът на здравеопазването.
Спазваме много строга йерархия, защото това е много важно за организацията и координацията. Предварително правим подготовка, за да можем да реагираме“, допълни Фандъкова.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име