За няколко часа у нас може да бъде диагностициран, идващият от Китай, коронавирус. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той уточни, че това вече е възможно, благодарение на получените в центъра реактиви за доказване на вируса. Обикновено за 4-5 часа диагнозата може да бъде поставена, уточни Кантарджиев.

„Методите са надеждни само ако пациентът има развитата клинична картина на заболяването: пневмония и дихателна недостатъчност. Материалите трябва да се изпратят в кратка епидемична анамнеза и да не се разглеждат материали, който по повод на грип или друго местно заболяване са в това тежко заболяване. Материалите трябва да се изпращат пакетирани по начина описан на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести с подписа на лекуващия лекар и епидемиолог. Лекуващият лекар трябва да е инфекционист или реаниматор от болница. Тогава резултата е надежден, обясни той.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев допълни, че 80% от болните имат двустранна бронхопневмония, а 15% правят респираторен дистрес и трябва да бъдат на командно дишане с допълнително подаване на кислород. Световната здравна организация е ангажирала държавите да проведат собствени мерки и правила за повишаване на контрола на разпространението на заболяването, което взе епидемични размери в Китай и за един месец надмина мутиралия вирус от 2002 г.

У нас още преди дни е сформирана оперативна група, които набелязват тези мерки, поясни проф. Кантарджиев. Противоепидемичните мерки при коронавируса са същите като тези срещу грипа, каза още той и препоръча да не се пътува в засегнатите от заразата държави, ако не е наложително.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име