От догодина ще има готовност и за белодробна трансплантация в България. Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. „Въпроса е, че няма донори. Трябва да се знае, че всеки донор от всичките му органи невинаги стават за трансплантации, от една страна може да няма подходящ реципиент, от друга страна самият орган може да не е подходящ за трансплантация. Ако става черния дроб, сърцето може да не става и обратното“, добави проф. Начев.

„Един донор не значи 4 органа за трансплантация, невинаги значи 4 или 5 органа за трансплантация. Това е желанието ни, това е стремежа, но невинаги е така. Това е природа“, посочи още директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“. По думите му промени трябва да има в донорските ситуации, във възможността за откриване, кондициониране и правилно лечение на донорите.

„Особено в откриване и регистриране на потенциални донори. Целият проблем на трансплантациите в световен мащаб, не само в България е, че донорите не достигат. За това се работи в други направления, например изкуствени телца, генно създадени животни, чиито органи да не се отхвърлят от човека и т.н.“, обясни още той. Проф. Начев, че коментира, че в България донорските ситуации е трагично.

„Ако в страните, които са на първо място в Европа като Испания и Хърватска годишно има между 30-33 донора на милион от населението, в България са 5 донорски ситуаци. Това е огромната разлика, иначе готовност имаме и екипи има, от догодина ще има готовност и за белодробна трансплантация“, допълни проф. Генчо Начев.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име