С голямо институционално присъствие и със значим успех за медицинската наука и практика приключи Тринадесетият международен медицински конгрес на лекарите от Югоизточна Европа в Черна Гора.

Делегати от България, Албания, Кувейт, Черна Гора, Грузия, Сърбия, Израел, Словения, Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина, Беларус, Северна Македония, Монголия и много други взеха участие във форума. Световноизвестни лектори, представители на медицинските академични среди, национални медицински асоциации на страните членки на ЮЕМФ, директори на лечебни заведения, здравни мениджъри в продължение на три дни обменяха опит и знания в различни сфери на медицинската наука и практика по основните теми, включени в научната програма. Конгресът бе акредитиран от Европейския съвет за непрекъснато медицинско образование. Участниците получиха международен сертификат с 13 кредита за продължаващо медицинско обучение и квалификация.

Кръглата маса на тема „Обществено здравеопазване. Роля и функции на съсловните организации“ беше ръководена от Президента на ЮЕМФ – проф. д-р Андрей Кехайов. В откритата дискусия по проблемите на общественото здравеопазване участваха Президента на Световната Медицинска Асоциация (WMA) – Д-р Луджаин Алкодмани, председателите на медицинските асоциации на всички страни членки на ЮЕМФ, Министърът на здравеопазването на Република Черна Гора, представители на местната и изпълнителна власт от България и Черна Гора, членове на специализирани органи за управление на здравеопазването, членове на академични съвети и други. Проф. Андрей Кехайов представи доклад на тема „Системен подход и анализ на здравеопазването в България. Роля на шнституциите“ и обобщи проблемите в областта на общественото здравеопазване и необходимостта от иновативни решения за преодоляване на предизвикателствата на 21 век в сектора.

Във форума участва и г-н Стефан Димитров –посланик на Република България в Черна Гора, който на 6 септември поздрави участниците по случай Националния празник и представи изложба с кратка история на България.

С решение на членовете на Борда на ЮЕМФ на официална церемония бяха наградени заслужили лекари от Западните Балкани. С най-високите отличия бяха удостоени Министърът на здравеопазването на Република Черна Гора – Д-р Войслав Синун – „Заслужил лекар на Югоизточна Европа в областта на общественото здравеопазване“, изявеният български учен – Член кореспондент проф. д-р Николай Цанков – „Заслужил лекар на Югоизточна Европа“ – за изключителни заслуги и принос в областа на медицинската наука и практика, Д-р Луджаин Алкодмани – Президент на Световната Медицинска Асоциация за изключителен принос за развитие на международното сътрудничество между медицинските организации и подкрепа дейността на ЮЕМФ. С награда и плакети за обективна и безпристрастна журналистика при отразяване на проблемите в областта на здравеопазването и социалните дейности в България и Европа, ЮЕМФ удостои сутрешния блок на Канал 1 на Българска Национална Телевизия и други медии. За първи път в Европа с единдушно гласуване членовете на борда на ЮЕМФ приеха за редовен член на организацията Българската Асоциация на професионалистите по здравни грижи и нейният председател за член на управителния орган.

Дебатът и направените по време на научния форум предложения за реформи в областта на общественото здравеопазване ще бъдат допълнително обсъдени и окончателно приети от членовете на борда на ЮЕМФ и предоставени на вниманието на медицинските здравни институции.

Проф. д-р Андрей Кехайов официално закри форума и обяви решението на членовете на управителния орган на ЮЕМФ – България да бъде домакин на четиринадесетия международен медицински конгрес през 2025 година, с който да да се отбележи 20 годишния юбилей от създаването на организацията на лекарите от Югоизточна Европа.

Телефон за контакт: +359 2 854 87 82
Весела Кехайова
Международни отношения на ЮЕМФ
Тел: 0887507060
ел. адрес: bulgmed@gmail.com

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име