Областният съвет на Български червен кръст (ОС на БЧК) и Кръвният център в Добрич организират от 16 до 20 декември коледна акция за кръводаряване, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

Всеки, който желае да дари кръв, може да посети Кръвния център в часовете от 8,00 до 12,00. Дарената кръв ще помогне на нуждаещи се пациенти в лечебните заведения в област Добрич. Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ -Добрич осигурява безопасността на кръводарителите. Всички консумативи използвани по време на кръвовземането са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Дарената от гражданите кръв се изследва за хепатит В и С, сифилис, СПИН. Всеки може да получи резултатите от изследването на кръвта си, както и да научи своята кръвна група. След кръводаряване гражданите получават бележка за два дни отпуск, възстановителен пакет, уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите и подарък от Българския червен кръст.

Кръводаряването е в основата за осигуряване на необходимите количества кръв за хора с различни заболявания. Кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. Средно в тялото на възрастен човек се съдържат около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват, защото организмът им лесно възстановява липсващото количество от 450 мл., без да е необходимо да приемат медикаменти или специална храна. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 4 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 3 пъти. Целият процес отнема около 40 мин. Решението за даряване на кръв е лично, дълбоко човешко право и се дължи на собствена убеденост и информираност.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име