Доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30 %. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на изслушването си в парламента.

„В сектор „Здравеопазване“ докрая на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е да осигури по-голяма стабилност и сигурност, по-голяма грижа за медиците, лекари, медицински сестри, лаборанти в условия на коронавирус. Те са на първа линия в грижата за цялото население“, каза още Ангелов.

Той прогнозира втора вълна на разпространение на коронавирус и месеци с разпространение на респираторни заболявания.

По думите му средства са предвидени за служителите на РЗИ, Държавни психиатични болници, Национална експертна лекарска комисия, Национален център по заразни и паразитни болести, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален център по обществено здраве и анализи, Национален център по радиология, както и служителите в звена „Контрол“ в НЗОК и РЗОК, командировани за подпомагане за системите в РЗИ.

Той посочи,ч е ще бъдат осигурени допълнителни 1000 лв. за хората на първа линия в системата. „По тази мярка вече са осигурени 60 млн. лв. по бюджета на Министерство на здравеопазването“, каза още министърът.

Костадин Ангелов отчете, че докрая на годината се очаква за това да бъдат изплатени 127 млн. лв.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име