Здравеопазването трябва да бъде въпрос на национална сигурност. Желанието на медицинските специалисти е реформа в здравната система и изваждането й от търговията. Това каза председателят на Синдиката на медицинските специалисти в България Мая Илиева. Тя обясни, че медицинските специалистите не желаят повече разговори с държавните институции, а действия и промени. Нито едно от исканията им при миналогодишния протест не е изцяло изпълнено, каза още тя.

„Има частично изпълнение на някои от тях, т.е. увеличение на заплатите на места и то с около 50-100 лв. С много малки изключения, там, където министърът е принципал, са достигнати нивата на КТД от средства здравеопазване, но това не е нашето искане. Нашето искане е две минимални работни заплати като стартова заплата за професията медицински специалист. Другото е 7-часовото работно време за реанимационните медицински сестри, което би трябвало да влезе в една от наредбите, но още не е качено на сайта на министерството. Изчакваме да видим дали наистина ще се случи. Нито едно наше искане не е изпълнено“, обясни тя.

Мая Илиева каза още, че трябва да се направи така, че частните болници да не ползват публични средства. Според нея в почти всички лечебни заведения, без значение дали са държавни, общински или частни, има злоупотреби и корупция, а зачестилите проверки все още не са довели до нищо. Мая Илиева каза още, че в условията на опасност от епидемия от новия коронавирус на много места в страната няма инструкции, нито предпазни маски или облекло. Когато възрастните медицински сестри напуснат заради опасността, ще се види липсата на кадри в системата, предупреди тя.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име