Д-р Маргарита Мартинова, началник на Очно отделение в МБАЛ- Шумен пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: По традиция, всяка втора седмица на месец октомври се провежда Световен ден на зрението, като се заостря вниманието върху това как да запазим очите си здрави и да намалим шансовете от загуба на зрение в бъдеще. Д-р Мартинова, какъв е акцентът тази година?

Д-р Маргарита Мартинова: Тази година темата е превенция на зрението и факта, че 80% от загубата на зрението е предотвратима. Акцентира се върху необходимостта да бъдем отговорни към собственото си здраве, да полагаме грижи за очите си, навреме да се търси лекарска помощ. Ранното откриване на голяма част от заболяванията, ранното и доброто третиране дава възможност за запазване на зрението. Още навремето акад. Пашов е казал, че „виждането е рождено право на всеки, опазването му дълг на всички“ и тази мисъл много добре илюстрира какво трябва да се прави. Едно от проучванията показва, че към момента у нас хората с пълна или практическа слепота са около 40 000, а над 120 000 имат сериозни проблеми със зрението. Хората с увредено зрение или слепота в селата са два пъти повече от тези в градовете. Това са важни моменти, които трябва да се знаят. В същото време, 80% от случаите на слепота могат да бъдат предотвратени, ако заболяването е открито навреме и лекувано правилно. Мисля, че това е дълг на цялото общество- на първо място на медицинската общност, а на второ и не по- важно място на самите пациенти, защото всеки също трябва да бъде отговорен за собственото си здраве.

Фокус: Кога трябва да започне грижата за зрението?

Д-р Маргарита Мартинова: Тази грижа може би трябва да започне още от периода на бременността. Важно е поведението на бъдещата майка и грижата и по опазването на плода. Заболявания като рубеола, токсоплазмоза и др., имат отношение към развитието на слепота, в някои случаи и на пълна загуба на зрение. Към настоящия момент това се среща все по- рядко. Големият процент от децата със загубено или силно намалено зрение идват от групата на недоносените деца. Около 10% от ражданията са недоносени и, за съжаление, все още ретинопатията при новороденото продължава да е проблем. Това дава една група от деца, които са с намалено зрение. Въпреки големите усилия, които се полагат от страна на медицинската общност и развитието на грижите при новородените деца, този проблем съществува. Част от ражданията в по- късна възраст, двуплодните бременности също дават един ръст на недоносените деца и потенциално такива с увредено зрение. Нещо, с което винаги имаме проблеми, е осъществяването на ранни прегледи в детска възраст. Желателно е децата да бъдат преглеждани първо до 3-4 месечна възраст, което не се случва при нас. Следваща стъпка е на 3, 6 –годишна възраст, по- късно в училищна възраст- около 5,7-ми клас. При 3-годишните деца е времето, в което трябва да се види и да се търси мързеливо око. Важен е обхватът и в училищна възраст. При все повече деца се налага да оптична корекция. Носенето на очила в никакъв случай не бива да се превръща в трагедия за семейството. Изчислено е, че всяко четвърто дете в първи клас се нуждае от някаква корекция, друг е въпросът доколко са обхванати тези деца. Целта на този Световен ден на зрението е точно в това- да си кажем какво можем да направим. В ученическа възраст и до 40 години е важен очният травматизъм, при който също може да има сериозна загуба на зрение. За щастие, този травматизъм рязко намаля. Преподаватели споделят, че усилията им са насочени към приучаване на младите хора, при влизане в химическа лаборатория да използват очила. Трябва да дадем пример на децата за използване на предпазни колани при пътуване в автомобил. Част от травматизма на предната седалка е удар в главата, счупено стъкло, а срещата на окото с това счупено стъкло понякога дава тежка инвалидизация.

Фокус: Голямата група заболявания, които водят до слепота са катаракта и глаукома

Д-р Маргарита Мартинова: В съвременния свят те се считат за заболявания, които са с предотвратима слепота. По отношение на оперативната интервенция при катаракта, в момента този тип операции са изключително добре развити, а в голям процент от случаите може да се достигне до добър следоперативен изход. В тази област медицината има големи постижения, благодарение на развитието на съвременните технологии, на развитието на съвременните вътреочни лещи и начините на оперативно лечение. В 90-те години този тип операции се правеха през 8-9 мм разрез, докато сега най- практикуваният начин на оперативно лечение е обичайно през 2 мм разрез. Възстановяването след такава операция е изключително бързо. Хубаво е нашите пациенти да знаят, че не бива да изчакват дълго време, за да се предприеме оперативно лечение. Проблем в нашия регион е, че все още много често поради една или друга причина пациентите отлагат решението за операция и малко в по- късни етапи стигат до оперативно лечение. Важна е и превенцията на загуба на зрението от глаукома. При глаукома няма болка, няма съществена симптоматика, но бавно и прогресивно се губи зрението и там нещата са непоправими. Обичайно имаме такъв израз- това, което глаукомата вземе, не връща. Не трябва да се стига до този стадий на заболяването. След 40-годишна възраст е желателно през 3 или 4 години да бъде проверена зрителната острота, да се измери вътреочното налягане. В случай, когато има съмнение за развитие на глаукома или друго заболяване, да се направят и специализирани изследвания. След 45-годишна възраст периодичната подмяна на очилата също е необходима, за да имаме добро качество на зрение и съответна добра зрителна острота при работа на близко разстояние, при работа с компютър. Не бива да отлагаме посещението при личен лекар в тази възраст. След 60 години почти всяка година трябва да се посещава очен лекар. В момента като водач за причините за слепота са усложненията от диабет и развитието на диабетната ретинопатия, с напредването на възрастта и продължителността на човешкия живот развитието на дегенерация на макулата. Това са съществени проблеми, по които се работи и има значителен напредък. Надяваме се да бъдем в полза и при тези пациенти.

Фокус: Какви са вашите съвети за опазване на добро зрение?

Д-р Маргарита Мартинова: Това, което е важно е колкото се може най- рано да бъдат спрени тези процеси- на слагане на очила, на очни корекции, на редица тежки очни заболявания. Това, което зависи от пациентите за опазване на собственото зрение е контрол на кръвното налягане, контрол на кръвната захар при диабетици, отношение има тютюнопушенето при макулената дегенерация. Част от нещата зависят от нас и начина ни на живот. Трябва да имаме отговорно отношение към собственото си здраве, така че да може да запазим добре функционираща зрителната си система, зрителния си орган и всяка една крачка е важна. Както вече казах, една майка трябва да е отговорна към плода, необходими са грижи от раждането, предпазване от травматизъм, от социално значими заболявания каквито са хипертония и диабет, употребата на алкохол и тютюнопушене също не са добри за окото. Гаранцията за добро очно зрение все пак минава през кабинета на специалиста и то с една добра динамика- в ранна кърмаческа възраст, на 3-4 месечна възраст, на 3 години, около 6-тата година на детето, 5-6 и 9-10 клас, между 20 и 40 години през 3-4 години да се посещава специалист, от 40 години нататък е желателно това да става през 2 години. Започнатото навреме лечение при една глаукома дава голяма вероятност за запазване на зрението и избягане на загубата му. Запазването на добро зрение има отношение и към качеството на живот.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име