Нарастващият интерес към Югоизточно-европейския медицински форум показва, че той е необходим. Това каза доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ), по време на откриването на научната част на Деветия международен медицински конгрес, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Доц. Кехайов отбеляза, че в тазгодишното издание на конгреса участват близо 400 лекари от България, Сърбия, Латвия, Македония, Беларус, Русия, Румъния, Гърция, Словения и др., както и делегации от Германия, Белгия и Япония. „Ще имаме над 60 лектори от 20 страни и възможност да чуем интересни и актуални презентации, да обсъдим новостите в различни направления на медицината“, посочи той. По думите му предстои и приемането на още четири организации към ЮЕМФ, което прави форума един от най-значимите в Европа.

Югоизточно-европейският медицински форум (ЮЕМФ) провежда своя Девети международен медицински конгрес в Баня Вручица, Теслич, Република Сръбска, Босна и Херцеговина, в периода 6-9 септември 2018 г. Конгресът се организира в сътрудничество с Асоциацията на Лекарите на Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Основни теми на научната програма са: сърдечно съдови заболявания/хипертония и свързани с нея нарушения; хирургия/детска хирургия; репродуктивно здраве; онкология; диабет; неврология и психиатрия – психична травма и болести; масови незаразни болести и спешни състояния. В рамките на форума ще се проведе кръгла маса на теми: „Организация и проблеми на здравеопазването в страните от Югоизточна Европа” и „Етика и морал на медицинската професия”. Сред официалните гости са президентът на Световна медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура и министърът на здравеопазването на Република Сръбска, Босна и Херцеговина.

Югоизточно-европейският Медицински Форум (ЮЕМФ) е основан през 2005г. от медицински организации от Албания, България, Гърция и Македония като сдружение на лекарски организации от страните от Югоизточна Европа – съседни държави със сходни проблеми в системите на здравеопазването. Впоследствие към ЮЕМФ се присъедининяват медицински асоциации от Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Грузия, Казахстан, Беларус, Узбекистан, Азербайджан, Молдова и Чешката република. Президент на ЮЕМФ е доц. д-р Андрей Кехайов – председател на Сдружение „Български лекар”, вицепрезиденти са проф. д-р Павел Поредош – бивш председател на Словенска Медицинска Асоциация, д-р Олег Мусий – член на Върховната Рада на Украйна и председател на Украинска Медицинска Асоциация, и проф. д-р Гиа Лобзханидзе – председател на Грузинска Медицинска Асоциация, генерален секретар е д-р Стилянос Антипас, Атина, Гърция. Целта на организацията е да насърчава партньорството между представителите на медицинската професия от страните-членки; да бъде форум за обсъждане на проблемите в здравеопазването и изнамирането на решения; да улеснява обмяната на опит, да укрепва връзките и да разработва общи подходи в целия спектър на дейност на медицинските организации; да допринася за продължаващото медицинско образование посредством медицински конгреси и други форми на съвместна дейност; да подпомога членовете за подобряване на тяхната медицинска и управленска квалификация; да установява контакти и партньорство с други международни организации.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име