Система позволява източване на Здравната каса, то се дължи на философията на закона, а не на отделна личност. Това каза доц. Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на АБВ по време на пресконференция във връзка с изказванията на Дечо Дечев за източване на касата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не бих искал да пероснализирам кой източва касата, защото здравният министър и Жени Начева не могат да я източат. Системата обаче позволява източване на касата. Източване на касата има. Ще дам няколко примера. Това, което Дечо Дечев каза за лекарства, които се плащат 7 пъти и половина на частно лечебно заведение, отколкото на държавните, е отчасти вярно“, каза още доц. Кючуков.

Според него ако едно общинско, частно или държавно лечебно заведение купи това, което е най-евтино, а частното купи оригинала, включително и с разни други договорки, цената може да скочи 7 и половина пъти. „Действително за един и същи химически състав може да се плати 7 пъти и половина повече. Това се разреши с един законопроект, предложен от доц. Лъчезар Иванов. Казвам конкретно името.

Според него Народното събрание гласува, че частните лечебни заведения не трябва да спазват Закона за обществените поръчки. Да, те са частни дружества, те имат право на това, но когато се работи с обществени фондове, определено трябва да се спазват едни правила. Второто, което е, източване на касата има и по друга линия. Докато бяхме парламентарно представена група три пъти искахме да се приложи една точка от Закона за лечебните заведения, която задължава всяко лечебно заведение да оказва пълен обхват медицинска помощ, според лиценза и нивото си на компетентност в планов и спешен порядък. Предлагахме към тази точка да се добави – който не спазва това правило, да няма право да използва обществени фондове“, допълни още доц. Кючуков.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име