Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова, народни представители и гости на парламента се включиха в инициатива в подкрепа на по-добрата информираност за симптомите на множествената склероза и нейните скрити прояви. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. По повод Световния ден на множествената склероза – 30 май, в парламента бяха представени материали за превенция и ранна диагностика на множествената склероза. Инициативата е под патронажа на Комисията по здравеопазването, която организира в рамките на днешното си заседание дискусия на тема „Моята невидима МС“.

Множествената склероза е едно от най-често срещаните автоимунни заболявания на централната нервна система, засягащо предимно млади хора в активна възраст между 15 и 50 години. Причината за възникване на заболяването все още не е известна, като лечението е насочено предимно към предотвратяване на трайната инвалидизация и възстановяване на функциите след пристъп, както и превенция на нови пристъпи. По данни на невролозите болните от МС в България са около 7000 и всяка година диагнозата се поставя за пръв път при нови 160 души.

Тазгодишната кампания за отбелязване на Световния ден на множествената склероза е под наслов „Моята невидима МС“, а основното ѝ послание е „Не е нужно да виждаш симптомите ми, за да повярваш, че ги има“. Основна цел на кампанията е да се повиши информираността за множествената склероза, за съвременните постижения на медицинската наука и практика в областта на превенцията, ранната диагностика, лечението и рехабилитацията на хората с множествена склероза в България.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име