Под патронажа на Комисията по здравеопазването в Народното събрание ще бъдат представени инициативите, организирани по повод Световния месец на ендометриозата. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. На 4 март 2020 година в 11.30 часа в парламента ще бъде официално открит тематичен информационен щанд.

Инициативата е на фондации „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и „Искам бебе“, които организират кампания за повишаване на информираността за състоянието ендометриоза. Предвижда се през месец март да има различни събития, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. Инициативата тази година е под наслов „Една от десет“, тъй като данните в световен план са, че всяка десета жена е засегната от ендометриоза.

Сред инициативите на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ в периода от 1 до 31 март е и кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза или фамилна обремененост и изразен болков синдром. В нея са заявили желание да се включат специалисти от 11-те най-големи болници за женско и репродуктивно здраве в България.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име