Проф. Андрей Кехайов – Президент на Югоизточно Европейски Медицински Форум бе официалния представител на България и югоизточна Европа в Генералната Асамблея на Световната Медицинска Организация /СМА/, която се проведе в Хелзинки, Финландия, в периода 16-19 октомври 2024г. Генералната Асамблеята е най-значимото събитие на СМА, в която участват  над 50 редовни и асоциирани членове на организацията, какъвто и Югоизточно Европейския Медицински Форум.

Годишната среща се провежда под мотото „Неравенствата в здравеопазването и здравните грижи – как да се справим с тях“.  В дневният ред на пленарните заседания детайлно се обсъждаха теми свързани със: Социалната справедливост в здравеопазването и как превенцията може да осигури повече справедливост в областта на общественото здравеопазвае, напредъкът в здравеопазването за осигуряване на по-справедлив достъп и автономността на медицинската професия и практика.

Президентът на Световната Медицинска Асоциация – Д-р Луджаин Алкодмани, която взе участие в 13 Международен медицински конгрес на ЮЕМФ – 4-8 септември 2024г., гр. Будва, Черна Гора откри годишната среща. В официалното си слово на тържествената церемония тя поздрави членовете на ЮЕМФ за тяхната активна позиция по актуалните теми на общественото здравеопазване и акцентира върху  значимостта на форума за медицинската наука и практика в световен мащаб. Президентът на Финландия Г-н Александър Стуб беше част от специалната сесия, която отбеляза годишнината от разработената от Световната Медицинска Асоциация и приета в Хелзинки през юни 1964г. декларация за Етичните правила за медицински изследвания върху хора и десетилетието от приемането на Международната консенсусна рамка за етично сътрудничество в здравеопазването.

На форума Проф. Д-р Андрей Кехайов проведе срещи с представителите на медицинските асоциации от Турция, Норвегия, Япония, Непал, Южна Корея и други и запозна делегатите с предстоящите за тази година цели на ЮЕМФ, дискутира актуални теми в областта на общественото здравеопазване и проблемите на съсловните организации, обмени ценен опит и мнения.

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име