На 27.06.2019г. в гр.Кърджали се състоя заключителната среща на съвместния проект между областната болница – МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”-АД в гр.Кърджали и болницата „Шишманоглу” в гр.Комотини, област Родопи в Република Гърция. Проектът „Насърчаване на успешните основи на здравеопазването: Подобряване на сътрудничеството между болниците в прилагането на спешната медицинска помощ” е финансиран по Програмата за сътрудничество INTERREG V-A  „Гърция –България 2014-2020” и е на обща стойност 1 359 461 евро. С европейски средства е закупена медицинска техника и оборудване за болницата в Кърджали, разработени са иновативни WEB приложения с мобилно устройство за връзка с общопрактикуващите лекари и екипите на ЦСМП в отдалечените райони  и предоставяне на достъп до пациентските електронни медицински досиета, съхранявани в болницата. В Комотини със средства от проекта са обновени операционните зали в местното лечебно заведение.

Реализирането на този проект е надграждане на всичко постигнато досега в инфраструктурата, модерните медицински технологии и комуникации между двете най-големи лечебни заведения от двете страни на границата, които много успешно си взаимодействат през последното десетилетие. Усвоените европейски средства надхвърлят 9 000 000 лв.

По покана на проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”АД, гр.Кърджали в заключителната среща на българо-гръцкия трансграничен проект участваха проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн ,Декан на Факултета по обществено здраве,МУ-София и проф. д-р Тихомира Златанова, дм, зам. ректор на МУ-София.

Гости на заключителния етап на проекта бяха  министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, зам.министър г-жа Жени Начева, доц. д-р Андрей Кехайов, дм- президент на ЮЕМФ, представители на местните държавни и общински институции, директори на лечебни заведения,лекари и професионалисти по здравни грижи, много граждани. Внушително бе присъствието от гръцка страна на лекари, медицински сестри и граждани, водени от директора на болница „Шишманоглу” в гр. Комотини г-н Георгиус Филипидис.

В рамките на събитието проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн, бе удостоен с най-високото отличие на областната болница в Кърджали – наградата „Д-р Атанас Дафовски”, която се присъжда с решение на Съвета на директорите за изключителен принос в развитието на медицината, здравеопазването и науката. Връчвайки отличието проф.Черкезов посочи заслугите на Факултета по обществено здраве и лично на  Декана – проф. Ц. Воденичаров, в обучението и изграждането на управленските кадри на болницата и  в развитието на управленския им потенциал.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Моля, въведете вашето име