-Проф. Черкезов, от какво има нужда болницата сега, когато лечебните заведения трябва да са в готовност да лекуват заразени с COVID-19?

Болницата ни е с история близо 85 години зад гърба си и е най-голямото лечебно заведение в Източните Родопи. Тя има статут на областна болница и обслужва население от 156 000 души. В нея имаме още хоспис и медицински център. Имаме 600 човека персонал и 340 легла. Всеки ден за хоспитализация или за прегледи идват около 1000 души.

Като всяко лечебно заведение в по-отдалечен район имаме нужда от сериозна подкрепа. В региона ние трябва да изпълняваме както медицински, така и социални функции – лекуваме и здравно неосигурени, налага се да се грижим и за някои маргинални групи. Сега, в условията на пандемия, ние сме включени в системата на спешната помощ. Трябва да се прояви разбиране, че ние не можем в бъдеще време да изпълняваме своята роля и функция на обществен и здравен щит, свързан със здравната сигурност на страната в критични моменти, ако не бъдем финансово подкрепени за това. И ние, както и други болници, се нуждаем от лични предпазни средства, както и от специализирани медицински легла, реанимационни легла и монитори за наблюдаване на жизнено важните функции. Имаме нужда още от инфузионни помпи за вливания при реанимация, защото при тежки случаи на хора с COVID-19 не е въпрос само да са поставени на командно дишане, но трябва да се следят техните жизненоважни функции, да им се вливат определени медикаменти. По отношение на личните предпазни средства ще се радваме на всичко, което ни предоставят – маски, ръкавици, защитни облекла, шлемове и очила. Необходимо е и голямо количество дезинфектанти, тъй като при този коронавирус не е достатъчно прилагането на обичайната дезинфекционна програма. Това са количества, които биха могли да надхвърлят два-три пъти количествата, използвани от нас за цяла година.

-Има ли достатъчно медицинска техника, респиратори в лечебното заведение, за да посрещне нуждите, в случай че се наложи да лекувате повече болни с COVID-19?
Дарения има, но най-голямото, което получихме, е от народния представител Делян Пеевски. Той дари респиратори – скъпо струваща медицинска апаратура. Лечебните заведения трудно могат да си позволят такава медицинска апаратура. Тя е животоспасяваща за пациентите, при които инфекцията с коронавируса е напреднала и те изпадат в дихателна недостатъчност. Двата респиратора на обща стойност над 70 000 лева вече са при нас, в болницата. Вече са монтирани от техническите лица, които и обучиха персонала как да работят с тях. Това е голяма помощ в условия на криза, защото ние нямахме достатъчно апаратура. Много важно е, че получихме дарението сега, точно навреме, тъй като първият случай в лечебното ни заведение вече се нуждае от дихателна реанимация. За щастие някои от болните се подобряват. Когато обаче става въпрос за възрастни хора и особено за такива със съпровождащи заболявания като сърдечносъдови и захарен диабет, рисковете от по-тежка инфекция от COVID-19 са по-големи. Затова ние трябва да имаме такава готовност, за да избегнем това, което се изживява в Италия например, където апаратурата не достига. В този смисъл дарението на г-н Пеевски беше изключително важно, навременно и само мога да му изразя голяма благодарност от мое име и от името на колегите. Освен това г-н Пеевски отпуска едно парично дарение, от което 50 човека от лечебното заведение ще получат допълнително материално стимулиране към възнагражденията си. Това парично дарение е в размер на 50 000 лева и е предназначено за структури и болнични звена, които са на предния фронт – които приемат пациентите и които ги лекуват. Тези средства ще получат в спешното приемно отделение. Това са хората на предния фронт, които са в най-тесен контакт с постъпващия на лечение. Другото отделение, в което хората ще получат допълнителен бонус от дарението, са работещите в Инфекциозното отделение, където болните се лекуват.

-Колко пациенти с COVID-19 има в болницата към момента?
В момента лекуваме четирима, като единият все още е в отделението по анестезиология и реанимация и на апаратна вентилация. Другите са в отделението по инфекциозни болести. Те са в добро състояние. За щастие нулевият пациент при нас вече е с два отрицателни теста, подобрени показатели и го изписахме преди няколко дни. Можем да кажем, че, от една страна, се случват и хубави неща, но, от друга, има и тревожни. Затова не можем да приемем еднозначно, че инфекцията преминава или крие възможности за отзвучаване в близко време. По-скоро тя развива сега своя потенциал и ние трябва да бъдем подготвени. Благодарни сме на г-н Пеевски за направените дарения.

-Медиците в болницата имат ли въобще някакви предпазни облекла, маски? Отзоваха ли се дарители?
Може да се каже, че има, защото откликнаха на нуждите ни много от текстилните фирми. За кратко време те ушиха маски и ни ги дариха. Доцент д-р Андрей Кехайов – председател на сдружение „Клъстер на здравните региони” ни предостави безвъзмездно 5 специализирани медицински легла и 4000 броя предпазни маски, които са много необходими за медиците. Стойността на дарението е за около 15 000 лева. Местният бизнес също много ни помогна. Сред дарителите са „Кешиф” ЕООД, „Караман” ЕООД, фондация „Хюстие Кешиф”, търговската верига „Алдиге”. ЕТ „Нешо Миранов” – Бяла Слатина, направи голямо дарение за дихателна апаратура. Фирма „Интръст” също е с голямо дарение, Ротари клуб – Кърджали, Ротъри клуб – Момчилград, и община Крумовград. Всеки ден някой се отзовава и предлага по нещо, от което имаме нужда. Много хора се отзовават с по-малки суми. Например 14-годишната ученичка Бесте Бербер от село Отец Паисий дари на болницата стипендията си от 100 лева. Тази съпричастност в тежък момент стопля сърцата на всички ни.

-Какъв е духът на хората в болницата?
Страхът е човешко усещане, безспорно хората имат своите притеснения. Ние, лекарите, обаче в нашата професия сме свикнали тези неща да поставяме на втори план, защото работата ни е такава. Още от студентските години, когато започваме да се занимаваме с медицина, сме с нагласата, че около нас дебнат опасности, включително и инфекции. Това е професия, в която хората отрано се подготвят психологически. Искам да изразя възхищението си от колегите – лекари, инфекционисти, анестезиолози, рентгенолози, спешни медици, лабораторни специалисти, лаборанти, медицински сестри и немедиците в болницата. В този момент те показват единство, солидарност, висок професионализъм и готовност да се помогне на хората в такъв критичен момент.

-Има ли инфектиран с COVID-19 от работещите в болницата?
От събота имаме положителен резултат на една от санитарките. Тя вече е изолирана в карантина. Няма данни това да се е случило в лечебното ни заведение. По-скоро то е станало в битовата среда. Жената е от едно близко до града село, в което се върнаха много работещи от чужбина.
Жената как се чувства?
Самата тя не е болна, няма оплаквания. Тестът й е направен след призива в последните дни да се изследват приоритетно работещите в болниците, за да се разбере какво се случва.

– Какви мерки сте предприели, за да бъде медицинският и помощният персонал в безопасност, доколкото това е възможно?

Още след въвеждането на извънредното положение в цялата болница беше въведен режим на работа, като хората са с пълен комплект предпазни средства. Освен това всеки един от посетителите, независимо по какъв повод е – болен, за преглед или за някакъв документ, трябва да е с предпазна маска. Така предпазваме и останалите пациенти, и медиците. Разработили сме и план за действие с точно определен път на пациент, който евентуално идва със съмнение за COVID-19. Това е от изключително значение, за да не бъде той в контакт с други хора. Контактът му трябва да бъде сведен до минимум.
Въпреки всичко ние – и медици, и пациенти, трябва да сме оптимисти, защото държавата взе адекватни мерки срещу ограничаване на инфекцията. Независимо че опасността е на всяка крачка, все пак нещата са под контрол. Това е изключително важно.Визитка

– Проф. Тодор Черкезов е завършил медицина през 1982 г. в Медицинския университет в Пловдив

– Специализирал е кожно-венерически болести

– Има магистратура по здравен мениджмънт

– Доктор по медицина е със защитена дисертация в областта на общественото здраве и здравния мениджмънт.

– Професор е в Медицинския университет в София, във факултета по Обществено здраве.

– Директор е на болницата в Кърджали от 2002 година

Напиши коментар

Please enter your comment!
Моля, въведете вашето име