Хиляди здравни специалисти се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата и затвориха две от лентите за движение по бул. “Цар Освободител”. Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: „Искаме бъдеще за медиците днес“; „Стига унижение“; „Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти“; „Осигурете здравни грижи за нашите родители“, „Осигурете здравни грижи за подрастващите – нашето бъдеще“.

Протестиращите носeха и българския трибагреник. Част от исканията им са минималната заплата за всички сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд. От КНСБ поискаха 200 милиона лева повече в бюджета за догодина за болнично лечение. Протестиращите затвориха за кратко бул. „Цар Освободител“ за движение. Мотото на протеста беше: „Искаме решение на проблемите днес“.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че 200 милиона лева ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки. „Наистина от много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обемът дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки“, уточни още министър Ананиев.

Министърът каза още, че с бюджета за 2020 година ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година. „Тоест това не са еднократни разходи, ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те да бъдат също една от основните части, които ще доведат до увеличаване на парите в болниците и съответно увеличаване на разходите за персонал“, подчерта министърът.

„Аз като принципал на една голяма болниците – това са областните болници и държавните болници, имам право на определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани и ще търся висока отговорност от директорите и от управителните лица на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Освен това ще подсиля и хората от министерството на здравеопазването, които да участват в тези бордове и да наблюдават пряко както на нещата, които ще предложим в националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и изразходването на разходите за персонал,” добави още министър Ананиев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че от тези 200 милиона лева настояват поне 80% да отидат за заплати.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Моля, въведете вашето име