Стартират процедурите по дълбока мозъчна стимулация с импланти, финансирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За първи път у нас лечението ще се осъществява със средства от Касата. Досега пациентите заплащаха сами за устройството, което струва 40 000 лв. Здравната каса ще предоставя по 17 устройства годишно.

Дълбоката мозъчна стимулация е метод за лечение на болестта на Паркинсон. Тя представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове, които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри. Целта на това устройство е да коригира ритъма на мозъка, който е разстроен в следствие на тежкото невродегеративно заболяване.

Според различни изследвания дълбоката мозъчна стимулация води до около 60% подобрение на двигателните функции и 70% редуциране на неволевите движения, предизвикани от медикаментозната терапия. Благодарение на процедурата болшинството от пациентите могат да водят нормален начин на живот, включително и да се върнат на работа. Дълбоката мозъчна стимулация е предназначена за средната фаза на болестта, която се обозначава като напреднала Паркинсонова болест. Тази фаза настъпва след първите 5-10 години от появата на болестта. Характерно за нея е, че въпреки увеличаващата доза, медикаментите спират да действат достатъчно.

Пациентите се сковават, треморът, който е характерен за болестта, се увеличава и извършването и на най-обикновените действия е силно затруднено. Методът се използва за лечение на депресивни състояния и зависимости. У нас лечението се прилага единствено в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Неврохиругът в лечебното заведение д-р Калоян Габровски съобщи, че до момента в страната ни са извършени операции на 32 души. Той отбеляза, че резултатите от интервенцията са били много добри. „Това е една много ефективна и нискорискова интервенция. Високотехнологична за лечение на напреднала Паркинсон болест. Това е процедура, която от тук насетне ще се прави рутинно и безплатно“, добави д-р Калоян Габровски. Според доц. Красимир Минкин клиниката в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има ресурс да извършва имплантация на един-двама пациенти седмично. Той коментира, че тази бройка напълно отговаря на нуждите в държавата.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име