Zdravenews.eu

Майчин дом става център за Балканите за ранен скрининг на рак на гърдата

Майчин дом става център за Балканите за ранен скрининг на рак на гърдата

Специализираната АГ болница „Майчин дом“ става референтен център за Балканите в прилагането на съвременна апаратура за ранен скрининг на рак на гърдата. Става дума за технология, работеща без облъчване и чрез изкуствен интелект, която може да открие образувания в гърдата с размер 3 мм.

Данните от изследването се изпращат в реално време в медицински център в Полша, където резултатите се сравняват с 60 000 други изображения. При съмнение за проблем екип от лекари преглежда резултатите и праща отговор до 2 дни.„Включването ни като референтен център означава, че тук ще бъде изградена част от този изкуствен интелект и резултати ще се пращат в нашата база“, обясни проф. Иван Костов, шеф на болницата.

Тя бе първата, която въведе метода у нас през ноември 2018 г. Има голям интерес от жени от Северна Македония, Сърбия, Румъния и Гърция. За по-малко от 6 месеца в болницата са направени над 1000 изследвания.

Технологията вече се използва и в болници и медицински центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора, Кърджали и Смолян. В чужбина методът се прилага във Франция, Чехия, Унгария, Полша, Украйна, Русия, Китай, Индия, Япония, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Чили и Перу. В момента тече процедура по регистрирането му пред Агенция по храните и лекарствата на САЩ. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечим, напомнят лекарите.

Exit mobile version