В края на месеца започва подробен одит и анализ на дейността на всички общински здравни заведения в Пловдив – диагностично-консултативни центрове, болници и диспансери. Това каза по време на посещение в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „До този момент общинската администрация никога не е имала яснота и никога не е правила никога подробен анализ, към какъвто ние се стремим. Затова какво преструктуриране, а такова ще има разбира се, и в какви посоки ще вървим, ние ще знаем най-добре след извършването на одита. За да коментираме, да анализиране и, най-вече, да преструктурираме една система, ние най-напред трябва да я осветим“, каза Калинов.

„Ще ви кажа един фрапиращ факт. Към днешна дата управителите на общинските лечебни заведения в Пловдив не се познават. А ние искаме тези лечебни заведения да функционират като един общ механизъм. Поради тази причина, че връзката липсва, има изключително много дублиране на дейности, а в същото време липсват дейности и специалности. Мога да кажа с абсолютна сигурност – има изтичане на огромен поток финансови средства от общинските към други лечебни заведения, въпреки че общинското здравеопазване разполага с пълен капацитет да обхване всички дейности в профила”, подчерта Калинов.

Той даде пример, че всички клинични лаборатории в общинските лечебни заведения ползват услугите за частни лаборатории за допълнителни дейности. Това според него означава, че нещо в стратегията и начина на работа на лечебното заведения куца. „Каква е тази лаборатория, която не може да отговори на изискванията на лечебното заведения и ползва услугите на външна такава. Нещо куца в стратегията на самото лечебно заведение и в начина на работа на клиничната лаборатория“, коментира Калинов.

След анализа ще стане ясно какви стъпки ще предприеме Общината и по отношение на сливането на двете общински болници – МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Свети Пантелеймон“.

„Тук не става въпрос за механично сливане , а за оптимизиране на дейността, за да може тези лечебни заведения да бъдат полезни за пловдивчани със своята лечебно-диагностична дейност, за да могат за в бъдеще като търговски дружества да не затъват в дългове, а да дават добър финансов резултат. Трябва да разберем, че медицинските дейности и финансовите резултати са неразривно свързани“, подчерта д-р Калин Калинов.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"

Напиши коментар

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете вашето име