НАД 40 000 ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДОНОРСТВО НА ЯЙЦЕКЛЕТКА

m.velikova

04.02.2015

Мариела Великова, председател на Фондация ”Майки за донорството" и майка на две момчета в интервю за Здраве Нюз

Здраве Нюз: В началото на седмицата стартира информационна кампания във връзка с програмата на Столична община за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Инициативата за създаването на програмата е съвместна на Столична община, Фондация „Майки за донорството” и Фондация „Искам бебе”.Каква е целта на тази кампания?

М.Великова: Да има повече гласност по този проблем, касаещ реципиентите, както и да има повече донори.За съжаление липсата на информация е доста засилена в България и ние се опитваме да разчупим този стереотип, за да дадем повече гласност по темата.

Здраве Нюз: Може ли да се говори за етично донорство в България и има ли злоупотреби?

М.Великова: Има етично  донорство, има клиники, които изцяло се съобразяват с все още невъведените правила за етично донорство и нашата надежда е пилотния ни проект да стартира.Има и злоупотреби, разбира се.Струва ми се, че преди бяха повече, в момента доста намаляха и се говори все повече за етика.

Здраве Нюз: Всъщност кой може да бъде донор?

М.Великова: Всяка жена, която е до 34 години(включително), има поне едно живо и здраво детенце,както и всеки мъж, навършил пълнолетие (от 18 до 65 годишна възраст).

Здраве Нюз: Много ли са двойките с репродуктивни проблеми в България,които се нуждаят  от донорски материал?

М.Великова: Официалната статистика е 40 000 души, а неофициалната сочи два пъти над тази цифра.

Здраве Нюз: Какво ще Ви осигури партньорството със Столична община?

М.Великова: Това е една малка революция, защото до този момент никой не отпускаше финансирани за двойките, нуждаещи се от донорски материал.Тоест, те се самофинансираха.За първи път в лицето на Столична община и г-жа Йорданка Фаднъкова се роди идеята двойките, които нямат репродуктивен материал да бъдат подпомогнати.Това ще даде шанс на още 20 двойки да се възползват и да опитат ин витро процедура с донорски материал.

Здраве Нюз: Какви цели си е поставила Фондация ”Майки за донорството”?

М.Великова: Да няма чакащи и да има вид финансиране на реципиентите.Смятам, че ако повече хора са информирани за донорството на репродуктивен материал, България би могла да помогне на тези жени.Един хуманен и напълно анонимен жест ще помогне на нуждаещите се.Няма да се налага тези двойки да чакат 8, 9 или 10 години, както е в момента. Темата е малко позната все още и е по-трудно да информираш когато от отсрещната страна липсва познаване на тази тематика.Но вече нещата стават малко по-лесни и по-достъпни.Това е втората ни кампания и тя съществено се отличава от първата. С тази информационна кампания имаме  за цел да образоваме и да покажем какво е донорството в България.

Елеонора Кирилова

Здраве Нюз

ПечатЕ-мейл

Автор : btamedia