Актуално

Събитията днес:

Извън кабинета:НА ТОЗИ ДЕН

Денят 1 юли: Свети Свети Козма и Дамян, Джулай Морнинг...

На днешния ден Православната църква почита паметта на светите безсребреници Козма и Дамян.

През 1850 година е разгарът на Видинското въстание – нов опит на българите да постигнат свободата си. 

В едночасово заседание, Великото Народно Събрание под председателството на митрополит Антим I Видински, отменя конституцията за 7 години и дава извънредни пълномощия на княз Александър I (1881 г.).

По света: Наполеон извършва десант в Александрия през 1798 година. През 1863 година започва решаващото сражение в Гражданската война в САЩ – битката при Гетисбърг. На същия ден, но през 1907 година САЩ създават първите в света военновъздушни сили. 

През Втората световна война след осеммесечна обсада от хитлеристките войски пада Севастопол (1942 година).

1 юли – или Джулай Морнинг по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е хипи празник в България, възникнал във Варна през 80-те и дори 70-те години. Свързана с хипи движението в Америка, традицията съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом и плажовете около морската столица (през последните години и в други местности по цялото Черноморие), за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. 

На 1 юли са родени: руската императрица Александра Феодоровна, френската писателка Жорж Санд, актрисата Маргарита Дупаринова, уелската принцеса Даяна.

На 1 юли умират: съратникът на Васил Априлов – Николай Палаузов, анархистът Михаил Бакунин, авторката на “Чичо Томовата колиба” американската писателка Хариет Бичер Стоу, Петко Рачов Славейков, Фани Мутафова...

Съвременни практики

 • СРЕЩУ ГРИПА СТОЙТЕ У ДОМА И ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ СРЕЩУ ГРИПА СТОЙТЕ У ДОМА И ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ
  24.01.2015 Ако стоите у дома и гледате телевизия по време на грипна епидемия ще помогнете за ограничаване на заболеваемостта, става ясно от публикувани резултати от проучване, извършено по време на епидемията от „свински грип” през 2009 година. Изследователи в Мексико са анализирали навиците...
  Още...
 • КРЪВЕН ТЕСТ НИ КАЗВА КАК ДА ОТКАЖЕМ ПУШЕНЕТО КРЪВЕН ТЕСТ НИ КАЗВА КАК ДА ОТКАЖЕМ ПУШЕНЕТО
  21.01.2015 Изработен е кръвен тест, които може да помогне на хората да изберат успешен начин за отказване от тютюнопушенето, съобщи БиБиСи, като се позова на публикация в американския журнал „Ланцет”.
       Проучванията показват, че близо 60% от опиталите да откажат дима се провалят...
  Още...

Анализи

 • ЧИНОВНИЦИ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ БОЛНИТЕ ОЩЕ ПО-БОЛНИ ЧИНОВНИЦИ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ БОЛНИТЕ ОЩЕ ПО-БОЛНИ
  И на всичко отгоре изкарват тях виновни за издевателството с рецептурните книжки 
  Маргарита Петкова разсъждава за експеримента с презаверя-ването на рецептурните книжки 
  Още...
 • КВОРУМ ВЪЗМОЖЕН И БЕЗ ГЕРБ КВОРУМ ВЪЗМОЖЕН И БЕЗ ГЕРБ
  Дори и депутатите на Бойко Борисов да не влязат в зала, в понеделник парламентът ще може да събере кворум за актуализацията на бюджета на здравната каса и на държавата. Това ще бъде възможно, тъй като вчера БСП, ДПС и независимите дадоха заявка, че ще се регистрират. Те са общо 124 души,...
  Още...

Анкета

Вие предпочитате?

За регистрация