Актуално:

Видеоматериали

Събитията днес:

Извън кабинета:НА ТОЗИ ДЕН

Денят 1 юли: Свети Свети Козма и Дамян, Джулай Морнинг...

На днешния ден Православната църква почита паметта на светите безсребреници Козма и Дамян.

През 1850 година е разгарът на Видинското въстание – нов опит на българите да постигнат свободата си. 

В едночасово заседание, Великото Народно Събрание под председателството на митрополит Антим I Видински, отменя конституцията за 7 години и дава извънредни пълномощия на княз Александър I (1881 г.).

По света: Наполеон извършва десант в Александрия през 1798 година. През 1863 година започва решаващото сражение в Гражданската война в САЩ – битката при Гетисбърг. На същия ден, но през 1907 година САЩ създават първите в света военновъздушни сили. 

През Втората световна война след осеммесечна обсада от хитлеристките войски пада Севастопол (1942 година).

1 юли – или Джулай Морнинг по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е хипи празник в България, възникнал във Варна през 80-те и дори 70-те години. Свързана с хипи движението в Америка, традицията съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират на варненския вълнолом и плажовете около морската столица (през последните години и в други местности по цялото Черноморие), за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. 

На 1 юли са родени: руската императрица Александра Феодоровна, френската писателка Жорж Санд, актрисата Маргарита Дупаринова, уелската принцеса Даяна.

На 1 юли умират: съратникът на Васил Априлов – Николай Палаузов, анархистът Михаил Бакунин, авторката на “Чичо Томовата колиба” американската писателка Хариет Бичер Стоу, Петко Рачов Славейков, Фани Мутафова...

Съвременни практики

 • СЪДОВИ ХИРУРЗИ ОТСТРАНИХА СЪННАТА АРТЕРИЯ НА МЪЖ ЗАРАДИ ТУМОР
  Уникална за България съдова реконструкция в „Софиямед"  Сложна съдова реконструкция на сънните артерии на 35-годишен мъж извършиха съдовите хирурзи в университетскатаболница „Софиямед". 
  Пациентът постъпва в болничното заведение за доуточняване на поставената му диагноза...
  Още...
 • НАШ УЧЕН В САЩ НОМИНИРАН ЗА „НОБЕЛ"
  Проф. Самуил Рефетов, американски учен от български произход, е номиниран за Нобелова награда за постиженията му в областта на медицината. Ученият е открил болест, която носи неговото име, предаде Би Ти Ви.
  Рефетов е много добре познат в...
  Още...

Анализи

 • ЧИНОВНИЦИ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ БОЛНИТЕ ОЩЕ ПО-БОЛНИ ЧИНОВНИЦИ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ БОЛНИТЕ ОЩЕ ПО-БОЛНИ
  И на всичко отгоре изкарват тях виновни за издевателството с рецептурните книжки 
  Маргарита Петкова разсъждава за експеримента с презаверя-ването на рецептурните книжки 
  Още...
 • КВОРУМ ВЪЗМОЖЕН И БЕЗ ГЕРБ КВОРУМ ВЪЗМОЖЕН И БЕЗ ГЕРБ
  Дори и депутатите на Бойко Борисов да не влязат в зала, в понеделник парламентът ще може да събере кворум за актуализацията на бюджета на здравната каса и на държавата. Това ще бъде възможно, тъй като вчера БСП, ДПС и независимите дадоха заявка, че ще се регистрират. Те са общо 124 души,...
  Още...

Анкета

Вие предпочитате?

На този ден

ДНЕС, 27.05. 1985 г. — В Рим започва процес за съучастие в атентата срещу Йоан Павел II на Сергей Антонов и задочно — на Тодор Айвазов и Жельо Василев.

 

 

За регистрация